
Bankalar; hem internet bankacılığı hem de mobil bankacılık üzerinden müşterilerine hızlı ve kolay bankacılık hizmeti vermektedirler.
Her teknolojinin pozitif yönü oldu kadar negatif yönüde bulunmaktadır.
Müşteriler her türlü bankacılık hizmetini hızlı ve kolay şekilde yapabilmektedirler. Fakat diğer yönden çağımızda kapkaç veya hırsızlık gibi suçlar azalmasına rağmen internet dolandırıcılığı ise artmaktadır.
Bankanızın web sitesi doğrumu/sahtemi olduğuna dikkat edin.
Fishing olarak tanımlanan sahte siteler, banka web sitesinin kopyasını hazırlayarak ve banka isminin bir harfini değiştirerek sizin fark etmemenizi sağlar.
Sizde sahte olan siteye; banka bilgilerinizi ve cep telefonunuza gelen şifreyi yazarsınız. Yazmış olduğunuz tüm bilgiler sahte siteyi hazırlayan kişilerin eline geçer. Ele geçirilen bilgileri dolandırıcılar gerçek olan banka sayfasına giriş yapar ve sizin internet bankacılığı hesabına erişmiş olur. Bu sebeple giriş yapmak istediğiniz sayfanın gerçek olup olmadığını dikkat edin.
Bankanızın mobil uygulamasını güncellemeyi unutmayın.
Bankalar internet sayfalarını veya mobil uygulamalarının güvenli olabilmesi için üst gayret göstermektedirler. Bu nedenle cihazında yüklü bulunan uygulamayı güncelleyerek güvenlik açıklarını engellemiş olursunuz.
Tek kullanımlık cep sms şifresi.
Her bankanın müşterilerine sunduğu alternatif oturum açma seçenekleri sunar. İnternet/mobil bankacılığınızı sadece hesap numaranız ve şifreniz ile giriş yapmayın. Ayrıca tek kullanımlık cep sms şifresi kullanmanız durumunda banka hesaplarınız daha güvende olacaktır.
Cep telefonunuza gelecek olan tek kullanımlık şifreyi banka çalışanı dahil hiçbir kimseyle paylaşmayın.
Alternatif oturum açma seçeneklerini değerlendirin.
- Yüz tanıma seçeneği,
- Parmak izi tanıma seçeneği,
- Sürekli kullandığınız cihazın MAC numarasını tanımlatma seçeneği,
- Sürekli kullandığınız modemin IP numarasını tanımlatma seçeneği,
Sahte fatura ödeme sitelerine dikkat.
Faturanızı internet üzerinden ödeyeceğiniz sitenin güvenilir olup olmadığına dikkat edin.