Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet Olayları

Kadına karşı yapılan şiddet olayları 6284 sayılı Kanun kapsamında düzenlenmiştir. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında her kolluk biriminde (polis merkezi-jandarma karakolu) gerekli adli soruşturma başlanılmaktadır.

Kadına yönelik şiddet temel olarak fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik şiddet olmak üzere dört şekilde olmaktadır. Fiziksel şiddet, zarar görenin vücut bütünlüğünün ihlali anlamına gelmektedir. Fiziksel kuvvetin uygulanmasıyla meydana gelen şiddet kişinin bedeni üzerinde geçici veya kalıcı hasarlar bırakmakta ve bazen de ölümüne yol açabilmektedir. Cinsel şiddet uygulaması da içinde fiziksel şiddet barındırır. Ancak cinsel şiddet diyebilmek için hareketin kişinin cinsel bütünlüğüne yapılan bir saldırı boyutunda olması gerekir. Bu saldırı her zaman fiziksel bir nitelik taşımak zorunda değildir. Örneğin, sözlü olarak cinsel taciz davranışı da cinsel şiddettir. Duygusal ve ekonomik şiddet ise gerçekleştiğinde her hangi bir bulgu ortaya çıkarmadığı için aslında en sık rastlanan fakat en az ortaya çıkan ve dolayısıyla en zor önlem alınabilen şiddet tipleridir.

Ayrıca Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele kapsamında teknik yöntemlerle takip sistemlerinin kullanılmasına yönelik 81 ilde uygulamaya başlanılmıştır.

Aile içi ve kadına karşı şiddet olayları kayıt formunun hazırlandığı, personel tarafından POL-NET üzerinden veri girişinin yapıldığı, Koruyucu Tedbir Kararı Formu ve Önleyici Tedbir Kararı Formu adı altında matbu formlar oluşturulduğu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile veri akışının sağlandığı, Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet Olayları Kayıt Formunda 31.12.2019 tarihinde yapılan düzenleme ile aile içi ve kadına karşı şiddet olaylarındaki risk değerlendirmesi “yüksek risk kırmızı. Orta risk sarı, standart risk ise gri renkte” tasnif edilerek, tehlikenin öngörülmesi halinde koruyucu ve önleyici tedbirlerin gecikmeksizin alınmasının sağlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir