Tarih kitaplarında okuduğumuz cephe savaşları artık yerini siber savaşlara bıraktı.
Günde yaklaşık 1 buçuk milyon siber savaş yapılmaktadır. Siber savaşlarda amaç; bilgisayarları, sistemleri ve server leri hedef almaktadır.
Siber savaşlarda asıl amaçlar; ülkelerin politik hedefleri ve istihbarat bilgileri veya maddi kazançlar.
Siber saldırlarda evde işyerinde veya yolculuk esnasında internetene erişim sağladığınız teknolojik cihazlarda zarar görmektedir.
Çok çeşitli siber saldırılan vardır. En çok tercih edilen DNS sunucularına DDoS saldırısı yapılmasıdır. Bu saldırılarda internet sitelerine değil web sitelerinin isimlerinin yönlendirildiği sistem kilitlenir. Bu sisteme Domain denir. Saldırıya uğrayan web sitesinin domain i normalden binlerce kat sayıda cihazın erişim sağlama talebine cevap veremez.
Binlerce kat sayıdaki cihaz topluluğuna Botnet denir. Botnet ağındaki bilgisayarlara zombi veya köle bilgisayar denir.
Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi cihazlarınıza bulaşan truva dosyaları cihazlarınızı köleleştirerek Botnet ağında dahil eder.
Botnet ağı yöneticisi sizin cihazınızı uzaktan yöneterek istediği herşey yaptırabilir. Mesela istediği web sitesine giriş yapmayı denetebilir.
Bu tarz mağduriyetlik yaşamak istemiyorsanız kendinizi siber güvenliği konusunda yetiştirmeniz gerekmektedir.
Ayrıca internette girilmemesi gereken bazı alanlar vardır. Size hoş veya cazibeli gelen bir web sitesi size ücret talep etmiyor ise sizden başka bir beklentisi vardır.
Bilgisayarınıza; Malware, Spyware, Adware, Keylogger, Virüs, Trojan Horse, Rootkit, Botnet, Worm, Ransomware gibi bazı dosyalar yüklenir.
Remote administration tool isimli truva atı virüsü size gelen e-mail içerisinde, USB bellek içerisinde, DVD içerisinde veya ücretsiz bir programın içerisinden bulaşmış olabilir. Bu virüs fiyde amaçlı hazırlanmış bir programdır. Sizin haberiniz olmadan mikrofonunuz ve kameranız açmaya yarar. Kullanmış olduğunuz her program veya uygulamada iki adımlı doğrulama yöntemini kullanınız.